2009. augusztus 28., péntek

szelektív kérdések

Na, erről már biztosan nagyon sokat hallottatok, már csak annyi hiányzik, hogy tényleg alkalmazza mindenki a szelektív hulladékgyűjtést mint olyant. Nem is akarom túl sokáig csépelni itt a szavakat, mert van egy oldal, ami nagyon szépen összefoglalja, hogy mit hova is dobjunk illetve ne dobjunk:


Kedvcsinálónak itt van pár videó, először is egy eldobott üdítős doboz története a Discovery Channel előadásában, Hamar barátom ajánlásával:


Valamint egy nagyon jó kis vérengzős barbár rajzfilm, ami sajnos csak 1 próba részt ért meg, de azt már vagy 5-ször megnéztem. A jövőben játszódik, és hát lehet ilyen lesz a jövő, ha nem gyűjtöd szelektíven a hulladékot:P


Amint a fent mellékelt rajzfilmből is látható, a fogyasztói társadalom sötét bugyrokba taszíthatja az emberiséget. Érdemes meggondolni, hogy mit veszel meg és hogy tényleg szükséged van-e az adott dologra. A Joci által beküldött link (senkit se tévesszen meg a hirtelen felugró kamasz panasz nevű förmedvény:P) elég megdöbbentő adatokat tartalmaz. A Földön másodpercenként gyártanak egy autót, naponta 2,3 millió cipő és 2,6 milliárd játék fogy el, hmm. Szóval ennyi még fagyiból is nagyon sok gombóc.

Javaslatok amit a cikk ír az ilyen mértéktelen cipőinvázió megállítása ellen:

1. Vásárolj olyan terméket, aminek nincs csomagolása vagy minél kevesebb ilyen dologgal rendelkezik!

Az is nagyon jó dolog, ha például szatyorral vagy táskával mész vásárolni, és nem használsz el egy adag bolti műanyag szatyrot minden egyes vásárlásnál.

2. Műanyag helyett válaszd a papírt!

Igen, itt a cikk azt mondja, hogy a papírtáska, csomagolás a kisebbik rossz, mert könnyebb újrahasznosítani, de szóval hát inkább nem is tudom, vigyél magaddal táskát!

3. Az újrahasznosított papírzsebkendő csodálatos világa

Ez egy nagyon-nagyon jó dolog. Mint megtudhatjuk, ha mindenki újrahasznosított papírzsebkendőt használna, akkor évente közel 5 millióval kevesebb fát vágnának ki! Ez több mint elegendő indok arra, hogy csak is kizárólag ilyet vegyünk.

15 megjegyzés:

  1. Sajnos jelenleg csak a bejegyzést van időm részletesen elolvasni, így lehet, hogy már benne van valamelyik cikkben. Viszont ezen cikken motiválódva elgondolkoztam a csomagolások méretén is. Példával szemléltetném, mire is gondolok:

    Szerintetek mi a környezetkímélőbb?
    1. Megvenni 10 liter üdítőt 4db 2,5literes flakonban
    2. Megvenni 10 liter üdítőt 20db 0,5literes flakonban

    Természetesen az 1. lehetőség a helyes, mivel 4db 2,5literes flakon előállításához közel sem olyan sok műanyagot használnak fel, mint 20db 0,5litereshez. A mennyiséget ne kritizáljuk, mivel pár nap alatt magunkba öntünk ennyi folyadékot! Ezt a példát meglátásom szerint érdemes alkalmazni a többi élelmiszerre is. Persze ez a kis apróság nem sokat ér, ha Bojti tanácsait nem tartjuk be. Szóval mindenki figyeljen oda, különben Bojti személyesen fog feneket rúgdosni :)

    VálaszTörlés
  2. minden apróság jól jöhet, örülök, ha tovább gondoljátok amit itt vakerálni próbálok;)

    VálaszTörlés
  3. Egy kis ajándék...

    http://skl-projekt.hu/egyelhodot.png

    Talán ez majd kifér logóként, ha véletlen felhasználnád.

    VálaszTörlés
  4. Köszöntem szépen:) majd az egyél hódot felirat lehetne kicsit nagyobb, csak hogy kötözködjek:P

    VálaszTörlés
  5. Ja meg lehetne utána egy ilyen smiley: :)
    vagy egy ilyen: :D
    vagy vmi rajzolt akármi:)

    VálaszTörlés
  6. Ok. Holnap küldöm. Ma az asszony az első :P

    VálaszTörlés
  7. Ehune...

    http://skl-projekt.hu/egyelhodot2.png

    VálaszTörlés
  8. Bojti, neked mennyire jön be a Son of Moto nevű blog-kinézet?

    Beállítások > Elrendezés > Új sablon-ban tudod megnézni

    Gondoltam szólok, hogy szerintem az sem egy utolsó külső...

    VálaszTörlés
  9. Ja néztem már a Son of Moto-t is, eredetileg amúgy azt akartam beállítani de aztán ez lett vhogy. Most ami megtetszett az a harbor, csak ahhoz megint más ilyen logó izé illene:)

    VálaszTörlés
  10. Igen, ahogy látom, ehhez a skinhez már jöhetne széles banner. Holnap megnézem a dolgot, hogy mit is tehetek az ügy érdekében. Bár szerintem az a Moto-s is kaphatna egy esélyt, ha neked is tetszett.

    Most eszembe jutott Henry Ford egyik kijelentése a Ford T-modell fejlesztésekor.

    "A T-modell mindegy, hogy milyen színű, csak fekete legyen!" :)

    VálaszTörlés
  11. És mi lenne ha csinálnál még 2 féle bannert (ehhez meg a Moto-shoz) és akkor így néha váltogatnám a blog kinézetét:) Legalább feldobja egy kicsit, hogy nem ugyanúgy néz ki, ha nem nagy gond még két ilyen izét összedobnod:)

    VálaszTörlés
  12. Igazából szerintem egy is elég lenne. Csak át kell gondolnom, hogy mi lenne az, ami valóban jól néz ki nagyban. Majd jelentkezem ezzel kapcsolatban.

    Tegnap este barátnőmmel kiötlöttünk egy témát, amit ma ajánlani is akartam, de elfelejtettem... :S Majd megkérdem tőle.

    Amúgy szerintem lassan gondolkoznod kellene a blog hirdetésén. Egyértelmű, hogy lenne rá kereslet, de reklám híján nem jut el az emberekhez. Ami pedig szar, mert az írásaid tényleg jók és lenne olvasód rendesen. Természetesen ingyen hirdetésre gondoltam (banner-csere stb)... Az SKL-re is kiférsz :D

    VálaszTörlés
  13. http://skl-projekt.hu/egyelhodot_banner.png

    Ez remélem már megfelel. :D

    VálaszTörlés
  14. naggyon jó, köszönöm szépen:)
    most így gólyahetezek de majd igyekszem utólérni magam, új dolgokat írni meg ezt a banner csere berét lefixálni stb:)

    VálaszTörlés